Analizi Olmayan Proje = Zaman Kaybı

2007 ve 2008 yıllarının gözde blog yazılımı olarak Joomla popüler bir noktadaydı. Ancak gerek arayüz gerekse kod yapısı olarak biraz zorlayıcıydı… İşte tam bu noktada Türkiye WordPress ile tanıştı [1] ve Joomla’da zor olan her şeyin aslında daha basit bir şekilde yapılabileceğini anladı. İşte tawsan.com o zamanlarda ortaya çıktı ve WP ile yapılmış ilk proje sitem oldu…

Benzer blog sitelerinin az olması ve yabancı kaynaklarda yer alan webmaster bilgilerine kolay erişim sağladığı için kısa zamanda çok ziyaret edilen bir site haline gelmişti ancak şu an için belirsiz sebeplerden dolayı bu siteyi kapattım. Daha sonra sırasıyla yazilog.com, sosyalyazar.com, cokyazar.com, arsiv.co gibi bir çok blog sitesi kurdum (arada hatırlayamadığım da olabilir) ama hiç birisinde piyasa analizi veya hedef belirlemediğim için vazgeçiş süreci hızlı oldu… Ancak otuzlu yaşlarıma geldiğimde vazgeçişlerin ne büyük eşeklik! olduğunu idrak edebiliyorum. Bu sitelerden herhangi bir tanesi mevcudiyetini devam ettirebilseydi (bana rağmen), şu an sanırım o günlerde başlayan blog yazarları gibi bende sağda solda konferans düzenliyor olurdum. Olmadı, sağlık olsun 🙂

Gereksiz Proje Tespiti

Blog furyasında istediğim tadı alamamış ve yeni bir arayış içine yönelmiştim ancak çok sonradan farkına vardım ki bu arayışı gerçekleştirirken 200’den fazla domain almışım ve her birisi için kafamda projeler üretip durmuşum. Durup bir nefes aldığım ve artık ayakları yere basan bir proje gerçekleştirmeliyim dediğim anda bu domainleri inceledim ve bir çoğunun aslında balon projeler ve geçici şeyler olduğunu fark ettim. Bundan ötürü 100 civarında domaini sildim, geri kalan domainlerin bir çoğu da zamanı geldiğinde tarihin tozlu sayfalarında yerini alacaklar… Bir projenin balon olduğunu anlamak için kendime sadece bir soru soruyorum, tek bir soru… Bu projeden kaç kişi faydalanabilir ve bundan 10 yıl sonra faydalanmaya devam edebilir mi? Bu soruya aldığım cevap, projenin gazıyla birlikte yanlış olabileceği için internet üzerinde benzer çalışmalara bakıyorum ve asıl kritik olan ilk proje hangi yılda çıktı ve ne kadar taklidi çıktı. Bunlardan tatmin edici bir cevap alamıyorsak o proje gereksizdir.

Asıl süreç ise gereksizleri eledikten sonra başlayan projenin temellerinin atıldığı kritik evredir. Burada en önemli konu analiz… Analizi ne kadar detaylı ve uzun bir süreçte gerçekleştirirsek, projenin başarıya ulaşma şansı o kadar artmaktadır. Peki analizde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İyi Bir Analiz İçin

  • Kesinlikle ama kesinlikle bir hedef belirlemeniz gerekmektedir. Hedef belirlemeden benzer projelerden yola çıkarsanız yolda kalırsınız, oysa ben bu projemde şunu başarmayı hedefliyorum derseniz bu sefer benzer projelerden ayrılan keskin bir çizginiz oluşacaktır.
  • Projeyi sadece kendi diliniz veya İngilizce olarak aramayın, translate yardımıyla diğer dillerde de benzer projeleri bulabilirsiniz.
  • Başarısız örnekler bulmaya çalışın, nerelerde hata yapmışlar görmeniz kritiktir.
  • Projenize olabildiğince diğer insanları dahil etmeyi düşünün, insanların projeniz içinde ufak bir harf yazması bile bir anlam ifade etmektedir.
  • Projenizin insanların hayatına, hayatın akışına nasıl dokunacağını düşünün ve bunun üzerine gidin.
  • Öncelikle kendinize ve sonrasında yakın çevrenize böyle bir şey kullanır mıydı danışın. (Bu maddenin yanıltıcılık payı yüksektir, siz veya sevdikleriniz objektif olamayabilir)
  • Farklı projelerin gelişme aşamalarını inceleyin, adım adım neleri gerçekleştirmişler öğrenmeye çalışın.
  • Pes etmeyin!

Şimdi sonuca gelecek olursam, ilk cümlemde bahsettiğim tawsan.com örneğinin bir amacı vardı. İnsanlara bilgi vermek istiyordu ve bu yolda ilerlemek için güncel teknolojiden yararlanıyordu. Bu mantıkla yola çıkacak olursak, bir amaca hizmet etmek ve insanların hayatına bir şekilde dokunmak çok önemlidir. Yapacağınız projelerde insanların hayatına bir katkı sağlamanız dileğiyle…

_________

[1]: WordPress’in popülerleşmeye başlaması bakımından 2007 – 2008 yılları göz önünde bulundurulmuştur.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2018 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Ankara Web Tasarım Ajansı: Profesyonel Çözümler ve Yaratıcı Tasarımlar

Ankara Web Tasarım Ajansı İnternet, günümüzde işletmelerin online varlık kazanması...

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama en basit tanımıyla ürün veya hizmetlerinizin dijital...

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı denildiğinde vazgeçilmeziniz haline gelecek Ansiklopedi...

SEO Nedir?

Seo Nedir? Bu sorunun cevabını herkes bildiğini düşünür "Arama Motoru Optimizasyonu" peki aslında gerçekten SEO nedir? SEO teknikleri olarak internette bulduğunuz makaleler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bu yazımda bu soruların gerçek cevaplarını veriyorum.

Google Merchant Center

Google Merchant Center, alışveriş reklamlarında ürünlerinizin listelenmesi için Google tarafından oluşturulmuş bir servistir.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz