Google Merchant Center, sitenizde oluşturduğunuz feed yardımıyla ürünlerinizi Google Alışveriş bölümünde listelemenize yarayan bir servistir. Alışveriş reklamları ile ürünleriniz daha çabuk son kullanıcıya gösterilmekte ve ulaşmaktadır. Bu hizmet özel reklama dayalı olduğu için SEO çalışmaları ile bağdaştırmak çok doğru olmamaktadır ancak genel anlamda arama motoru optimizasyonu diye düşünürsek, ürünlerimizi buraya optimize ettiğimizi söyleyebilir ve ilişki sağlayabiliriz.
Google Merchant Center Nedir?
Google üzerinden bir ürün aradığınızda üst kısımda ürünler ile fiyatlarıyla birlikte bir çok e-ticaret sitesinin reklamlarını görmektesiniz. En temel anlatım yöntemiyle burada gördüğünüz ürünler alışveriş reklamları vasıtasıyla gelmektedir. Artık neredeyse tüm büyük online pazar hizmeti sunan firmalar, siz ürünlerinizi listelerken sizden alışveriş reklamlarına uygun olarak ürün bilgilerini eklemenizi istiyor. Bu sayede ürün pazarlaması yaparken alışveriş reklamlarını çok daha etkin kullanabiliyorlar.
Örnek olarak arama motoru üzerinde iphone araması yaptım ve sağ tarafta görebileceğiniz üzere bana önerilen alışveriş reklamlarını çıkardı. Yine daha fazla alışveriş reklamı görmek istersem iphone yazdığımız arama kutucuğunun hemen altında bulunan Alışveriş sekmesine geçmemiz yeterli olacaktır. Burada direk yazdığımız ürünün tüm sitelerden karşılaştırmalı olarak fiyatlarını görebilir ve ilgili mağazaya giderek alışveriş işlemini tamamlayabilirsiniz.
Merchant Center Hesabı Oluşturma (Merchant Center Kayıt)
Buraya tıklayarak ilgili Google sayfasına gidebilir ve kaydol diyerek daha önceden oluşturulmuş bir Google hesabınız varsa doğrudan sisteme giriş yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta yukarıda da kırmızı renkler ile gösterdiğim üzere sitenizin adresinin alt kısmında bulunan yetişkinlere yönelik içerik butonunun işaretlenip işaretlenmemesi yönündedir. (Müstehcen içerik olarak işaretlerseniz endişelenmeyin bu ayar sonradan güncellenebiliyor.) Kayıt işlemi 3 aşamadan oluşmaktadır:
- İşletme tanıtımı (yukarıda gördüğünüz ekran görüntüsü)
- Şartlar ve koşullar (Onay formu)
- İnternet sitesinin doğrulanması (HTML dosya yükleyerek, head kodu içine HTML kodu ekleyerek, Analytics bağlantısı kurarak veya Google Tag Manager ile doğrulama sağlayabilirsiniz.)
Bu 3 aşamayı tamamladıktan sonra karşınıza şimdilik boş bir ekran ve sol tarafta yer alan bir menü geliyor. Kısaca bahsetmek gerekirse bu menüde yer alan her bir bağlantının açıklaması aşağıdaki gibidir.
Ana sayfa: Giriş yaptığınızda karşınıza gelen, hızlı panellerin ve duyuruların yer aldığı ekrandır. Standart Google mantığı ile Dashboard (Panel) olarak düşünebilirsiniz.
Fırsatlar: Ürünlerinizi ekledikten sonra yapay zekanın size sunabileceği denemeleri içermektedir.
İşletme Bilgileri: 3 alt bölümden oluşmaktadır.
- İşletmeniz hakkında: Şirketinizin adres bilgilerinin yer aldığı bölüm.
- Web sitesi: İnternet sitenizin detaylarının yer aldığı bölüm.
- Marka Bilinci Oluşturma: İşletmenize ait renk şemasını ve logosunu yükleyebileceğiniz bölüm.
Ürünler: 4 alt bölümden oluşmaktadır.
- Teşhis: Ürün verileriniz ile ilgili sorunları inceleyip, sorunları giderebilirsiniz.
- Liste: Gönderdiğiniz ürünler ile ilgili detaylı bilgileri görebileceğiniz bölümdür. Google Ads üzerinden tıklama verilerini almaktadır.
- Feed’ler: Feed ekleme ve görüntüleme ile ilgili bilgilerin yer aldığı bölümdür.
- Ürün Önerileri: Ürünleriniz ile ilgili fiyatları karşılaştırma ve düzenlemeler yapmanız için önerilerin yer aldığı bölümdür.
Vergi: Vergi ayarlamalarınızı yapabileceğiniz ve bunları otomatikleştirebileceğiniz bölümdür.
Gönderim: Hizmet ve gönderim bölgelerini belirleyebileceğiniz alandır.
Google Merchant Center Ayarları
Hesabınıza ürün yükleme işlemlerini yukarıda yer alan bilgiler ile yapabilirsiniz ancak başka hesaplar ile Merchant hesabınızı senkronize etmeniz için bir kaç ayar daha bulunuyor. Sağ üst köşede bulunan 3 noktaya tıklayarak detaylı ayarlar menüsünü açabilirsiniz. Bu menüde yer alan bağlantıların açıklamaları aşağıdaki gibidir.
Hesap Ayarları: Hesabınızın dili ve saat dilimini belirtebilirsiniz. Ayrıca hesabınızı burada yer alan bölümden silebilirsiniz.
Tercihler: Bu bölümden size gönderilecek mail bildirimlerini ayarlayabilirsiniz.
Hesap Bağlama: En önemli bölümlerin başında gelmektedir. Buradan Google Ads hesabınızı, Display & Video 360 hesabınızı (Doubleclick reklam veren hesabıdır) ve Google Benim İşletmem hesaplarınızı bağlayabilirsiniz.
Otomatik öğe güncellemeleri: Sitenizde bulunan yapılandırılmış verilerin otomatik olarak güncellenip, güncellenmeyeceğini seçebileceğiniz bölümdür.
Kullanıcılar: Hesabınıza ekstra erişim vereceğiniz durumlarda kullanacağınız bölümdür.
SFTP / FTP / GCS: Dosyalarınızı güvenli FTP, normal FTP veya Google Cloud üzerinden aktarabilemeniz için giriş bilgilerinizin veya hesap bağlama işleminin yapıldığı bölümdür.
Content API: Api vasıtasıyla ürünlerinizi yönetebilirsiniz, bunun için buradan api key oluşturabilir ve yardım dökümanları sayesinde burada yer alan verileri dışa/içe rahatça aktarabilirsiniz.
Merchant Center programları: En önemli bölümlerden bir diğeridir. Hesabınızda standart olarak Alışveriş reklamları aktif olarak gelmektedir ancak yeniden pazarlama, yorumlar, puanlar, promosyonlar, fiziksel mağazalar gibi ülkemizde kullanılabilen özellikleri aktif edebilirsiniz. Bu durumda sol menüde yeni bölümler eklenecek ve hesabınızı daha gelişmiş bir şekilde takip edebileceksiniz.
İleti arşivi: Sağ üst bölümde bulunan mektup işaretine tıklayarak buraya gelebilirsiniz. Hesabınız ile ilgili bildirimler burada yer almaktadır.
Alışveriş Kampanyası Oluşturma
Ürünlerinizi doğru bir şekilde tanıttınız ve listemelerde yer aldı diye umuyorum. Artık yapmanız gereken, daha önce bu hesaba bağladığımız, Google Ads panelinizi açarak buradan bir kampanya oluşturmak. Kampanya veya kampanyaların detaylarını oluşturduktan sonra yine Google Ads üzerinden takip edebileceksiniz… Yani Merchant üzerinden ürünleri, bütçenin ve planın oluşturulması içinse Ads panelini kullanmanız gerekiyor.
Google Merchant Center Hataları
Panelinizde karşılaşabileceğiniz en yaygın hataların başında feed kaynaklı hatalar gelmektedir. Daha ürünlerinizi sisteme tanıtamadan hatalar ile karşı karşıya gelmek sizi çaresiz bırakmasın, hepsinin bir çözümü elbet var. Yapmanız gereken hataları doğru okuyabilmek… Örnek vermek gerekirse:
Yukarıda resimde görebileceğiniz üzere feed eklenmiş ancak GTIN ve MPN gibi hatalar alınmış. Ayrıca kategori ve açıklama bölümlerinde de eksikler bulunuyor, bu durumu aşmak için yapmanız gereken feed dosyanızı standartlarına göre güncellemek olacaktır. Eğer özel bir alışveriş yazılımı kullanıyorsanız bu durumda ürünü satın aldığınız firmaya bildirim oluşturabilirsiniz. Yazılım konularına siz bakıyor iseniz o halde burayı tıklayarak ilgili sayfaya yönlenebilir ve feed için gerekli standartları görebilirsiniz. Yukarıda yer alan örnekte olan hataların açıklaması aşağıda verilmiştir.
GTIN Nedir?
Global barkod numarasını temsil etmektedir. Ürün türüne ve satılacağı ülkeye göre farklılık gösterebilmektedir. Kullanım amacı benzer ürünlerin gruplandırılarak tüm mağazalar ile karşılaştırılmasını sağlamaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği standart olarak gtin oluşturma rehberi hazırlamıştır, buradan ilgili bağlantıya giderek detayları öğrenebilirsiniz. Elde üretilen bir ürününüz varsa ve piyasada bu ürünü sizden başka kimse üretemiyorsa, boş bırakılabilir ancak bu durumda bu hatayı alabilirsiniz.
Karşılaşabileceğiniz GTIN türleri:
- UPC (Kuzey Amerika’da / GTIN-12): 12 haneli sayı (8 haneli UPC-E kodlarının 12 haneli UPC-A kodlarına dönüştürülmesi gerekir)
- EAN (Avrupa’da / GTIN-13): 13 haneli sayı
- JAN (Japonya’da / GTIN-13): 8 veya 13 haneli sayı
- ISBN (kitaplar için): 13 haneli sayı (ISBN-10 değerlerinin ISBN-13’e dönüştürülmesi gerekir)
- ITF-14 (çoklu ambalajlar için/GTIN-14): 14 haneli sayı
Ürünlerinize ait GTIN bulma için telefonunuza indirebileceğiniz barkod okuyuculardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede hızlıca bu numaraya erişmiş olursunuz.
MPN Nedir?
MPN, aynı üreticiden çıkan farklı ürünleri tanımlamak için oluşturulmuş benzersiz numaralardır. Üretici tarafından atanmış GTIN yoksa kullanılır ancak özel üretim bir ürünse isteğe bağlı olarak boş bırakılabilir. 1-70 karakter arasında olmaktadır ve alfanumerik ile unicode olarak dize şeklinde verilir. Örnekleri görmek ve MPN oluşturabilmek için buradaki içeriği inceleyebilirsiniz.
Benzersiz Ürün Tanımlayıcılar Nedir?
Benzersiz ürün tanımlayıcıları sattığınız ürünün global olarak okunmasına olanak sağlayan verilerdir. Yaygın olarak GTIN, MPN ve Marka tanımlayıcıları kullanılmaktadır. Alışveriş sonuçlarında ön sıralarda yer almak isteniyorsa bu tanımlayıcıların önemini iyi anlamak gerekmektedir. Yaygın kullanılan bu 3 tanımlayıcı üzerinden gidecek olursak aşağıdaki gibi standart formatlarda verilerin gönderilmesi gerekir, bu kurallara uyulmazsa yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi hatalar alabilirsiniz ve ürünlerinizi alışveriş bölümüne ekleyemezsiniz.
- Avrupa Madde Numarası (EAN); GTIN-13 olarak da adlandırılır
- Tipik olarak 13 basamaklı sayı (bazen 8 veya 14 basamaklı sayı olabilir)
- Ticari ürünler için genellikle perakende ürün üzerinde basılı bir barkod ile ilişkilendirilen benzersiz bir sayısal tanımlayıcıdır.
- Dünya genelinde kullanılır
- Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN)
- ISBN-10: 10 basamaklı sayı (son basamak, “10” sayısını temsil edecek şekilde “X” olabilir).
- Bu biçimin 2007’de kullanımdan kaldırıldığını ve her kitabın ISBN-10 kullanılarak temsil edilemeyeceğini unutmayın.
- ISBN-13 (önerilir): Genellikle 978 veya 979 ile başlayan 13 basamaklı sayı
- 1970’ten beri basılmış ticari kitaplar için benzersiz bir sayısal tanımlayıcıdır ve barkodla birlikte kitapların arkasında bulunur.
- Dünya genelinde kullanılır
- Ürünün markasıdır
- Ürün ambalajı veya etiketinin ön kısmında net bir şekilde görülmelidir
- Dünya genelinde kullanılır
- Üretici Parça Numarası (MPN)
- Alfanümerik basamaklar (çeşitli uzunluklarda)
- Ürünü benzersiz olarak üreticiyle ilişkilendiren sayıdır
Ayrıca bu hatalar dışında hatalar alıyorsanız, örneğin ürün resminin görünmemesi veya robots.txt engellemeleri gibi, en sık karşılaşılan sorunlara yönelik sayfa için burayı tıklayarak detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca yorum bölümünü kullanarak sitemiz üzerinden yardım isteyebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2019 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.