Screaming Frog programını internet üzerinde arama yaparak veya buraya tıklayarak, download butonuyla, hızlıca indirebilirsiniz. Verdiğim link aslında ücretsiz versiyon ile ücretli versiyonun karşılaştırılmasının yapıldığı fiyatlandırma sayfasına gidiyor. Ücretli ve ücretsiz versiyon arasında bir çok fark var ancak en önemlilerinden bir tanesi ücretsiz versiyonda sadece sitenizden 500 tane linki alıp inceleme fırsatı bulabiliyorsunuz. Bunun dışında ücretli versiyon ile Google Analytics, Search Console gibi verilerinizi çekebiliyor ve zamanlama yaparak verilerinizi düzenli kontrol edebiliyorsunuz. Ücretli versiyon lisans başı 149 İngiliz Sterlin’den (Pound) başlıyor ve alacağınız hesap sayısı ne kadar çok olursa o kadar azalıyor.
Screaming Frog Nasıl Kullanılır?
Programı indirip kurduktan sonra karşınıza gelen ekranın üst bölümüne site adresinizi yazıp Start butonuna tıklarsanız, Screaming Frog SEO Spider siteniz üzerinden edinebildiği verileri çekmeye ve bunları size göstermeye başlayacaktır.
Görüntüden görebileceğiniz üzere verileriniz geldikten sonra karşınızdaki gibi bir ekran beliriyor. Logonun hemen altında sekmeler halinde programa ait menüler bulunuyor. Bu menülerin amaçlarını şu şekilde açıklayabiliriz.
Internal: Site içi bağlantılarınızın detaylı analizini inceleyebileceğiniz bölümdür.
External: Sitenizden dışarıya çıkan bağlantıları ve bu bağlantıların durumlarını, kaç sefer kullanıldıklarını göstermektedir.
Protocol: Sayfalarınızın ssl ile çalışıp çalışmadığını, içerik türünü, arama sonuçlarında indexlenebilirlik durumu gibi bilgileri göstermektedir.
Response Codes: Sitenizde olan veya dışa verdiğiniz bağlantıların sağlık durumunun hata kodları ile görüntülendiği bölümdür. Kodların açıklaması şu şekildedir:
- 20X: Sağlıklı çalışıyor
- 30X: Link başka bir adrese yönlendiriliyor
- 40X: Hata, link çalışmıyor / bulunamadı
- 50X: Sunucu veya kod hatası yüzünden erişilemiyor
Menüler: URL, Page Titles, Meta Description, Meta Keywords, H1, H2, Images, Canonicals, Pagination, Directives, Hreflang, Ajax, AMP, Structured Data, Sitemaps, Custom, Analytics, Search Console, Link Metrics olarak devam ediyor. Dijital pazarlama ile veya SEO ile ilgileniyorsanız zaten ilk verdiğim 4 menü ışığı altında bu menülerin ne içerdiğini anlayabilir ve analiz edebilirsiniz.
Screaming Frog Seo Spider URL Analizi
Örnek ile gitmek gerekirse program üzerinden analiz yapabilmek için herhangi bir menü üzerinden analizini yapacağınız linki tıklamak daha sonrasında ise alt ve sağ kısımda bulunan alanlardan yararlanarak veriyi okumak olacaktır.
Mesela burada görebileceğiniz üzere Internal bölümünden bir tane yazı linkimi seçtim ve bu yazı hakkında detaylı bilgilere erişme fırsatı buldum. Örneğin kullandığım başlık (<title>) uzunluğu 74 ile beklenen değerlerin üzerinde seyrediyor, bununla birlikte Başlık 1 (H1) uzunluğum ise 18 ile çok kısa kalıyor. SEO konusunda az çok bilginiz olduğunda bu değerleri okuyarak bir analiz ve iyileştirme amaçlı operasyon planlayabilirsiniz. Tüm çalışmalar aslında program üzerinden kolayca analiz edilebiliyor ancak dışarı aktarmak isterseniz export butonuyla verilerinizi csv formatında alabiliyorsunuz.
Durum Analizi
Siteniz için SEO çalışmaları yaparken her türlü kuralı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir aksi takdirde istediğiniz performansı tam olarak alamayabilirsiniz. Screaming Frog Seo Spider programı tam olarak bunu yapmanız için verilerinizi okuyor ve size bunları okunabilir ve hızlı erişebilir hale getiriyor. Ayrıca program sayesinde rakiplerinizin iyi ve kötü yönlerini takip ederek onlara fark atmanız için çok güzel bir fırsat elde etmiş olursunuz. Sonuçta SEO dediğimiz şey, sizi rakiplerinizden ayıran ve arama motorlarının bunu algılamasını sağlayan bir sistemdir.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2019 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.