Google Data Studio

Siteniz, reklamlarınız hakkında detaylı olarak tek bir ekrandan analiz yapmanıza olanak sağlayan Google Data Studio kullanım açısından çok basit grafik programları gibi çalışıyor (örn: paint) ve bir kaç metrik seçerek verilerinizin analizi için gerekli olan şablonu oluşturmanızı sağlıyor. https://datastudio.google.com adresinden daha önceden oluşturulmuş Google hesabınız ile hızlıca giriş yapabilirsiniz. SEO açısından son derece önemli olan bu aracın kullanımını aşağıda detaylı olarak gösteriyorum.

Google Data Studio Nasıl Kullanılır?

Yukarıda verdiğim bağlantı üzerinden giriş yaptıktan sonra karşınıza klasik Google mantığında bir gösterge paneli geliyor. Nasıl kullanılacağını daha detaylı anlayabilmeniz adına bir çok örnek veri şablonu Google tarafından size sunulmuş durumdadır. İsterseniz buradan bir şablon seçerek hemen düzenlemeye başlayabilirsiniz…

Ancak siteniz hakkında detaylı verilere erişmek istiyorsanız yapmanız gereken sol tarafta bulunan Oluştur butonuna tıklayarak Veri Kaynağı bağlantısını takip etmek olacaktır.

Google Data Studio Nasıl Kullanılır
Google Data Studio Nasıl Kullanılır

Bu aşamada karşınıza 3 bölümden oluşan ve binlerce sistemden tek tık ile veri çekebileceğiniz bir bölüm geliyor. Bu bölümler:

  • Google Bağlayıcıları
  • İş Ortağı Bağlayıcıları
  • Açık Kaynak Bağlayıcılar

olarak gruplandırılmış ve altında da ne kadar hizmet olduğu yanında yazmaktadır. Özellikle Google servislerinden neredeyse tüm verilerinizi çekebilmektesiniz. Örnek olarak Analytics üzerinden gidecek olursak karşımıza gelen ekrandan Google Analytics üzerine gelerek seç diyoruz ve açılan pencerede Analytics servisine bağlanmak için bizden izin istiyor… Gerekli izinleri verdikten sonra sol tarafta tüm hesap isimlerimiz listeleniyor ve buradan bir tanesini seçtikten sonra mülk ve görünüm seçebiliyoruz. Sonrasında sağ üst köşede bulunan Bağlan butonuna tıklamanız gerekiyor. İşte oldu, artık tüm verileriniz karşınızdaki ekranda gruplandırılmış şekilde yer alıyor, şimdi yine sağ üst köşede bulunan Rapor Oluştur butonuna tıklıyoruz.

Data Studio Veri Kaynakları
Data Studio Veri Kaynakları

Data Studio Kullanımı

Tüm verileriniz aslında şu an karşınıza açılan ekrana eklenebilir hale gelmiş durumda ancak bunları ekrana eklemeniz gerekiyor. Bunun için aşağıda gösterilen ekran görüntüsünden faydalanabilirsiniz, işaretlenen 2 alan üzerinden verilerinizi getirebilir ve özelleştirmek için metin kutusu oluşturma gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Google Data Studio Kullanımı
Google Data Studio Kullanımı

Örnek olarak ben zaman serisi grafiği seçtim ve ekranda görünmesini istediğim yere seçerek büyüklüğünü ayarladım. Daha sonrasında sağ tarafta açılan metrikler ile Hemen Çıkma Oranı ve Sayfa/Oturum oranlarını seçtim. Daha sonrasında ise metin kutusu yardımıyla bu veri hakkında detaylı bir bilgi ekleyebildim. Bu şekilde grafikler, veriler ekleyerek istediğiniz metrikler ile kendinizin analiz edebilmesi veya müşterilerinize gösterebilmek adına verilerinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz.

Data Studio Eğitimi
Data Studio Eğitimi

Oluşturduğunuz raporları isterseniz mail ile gönderebilir, ister dosya olarak indirebilir, ister bağlantı şeklinde farklı kişiler ile paylaşabilirsiniz. Sağ üst tarafta bulunan paylaşım seçeneklerinden kendinize uyanı seçebilirsiniz veya bir şey yapmadan bu belgenin size ait data studioda kalmasını da sağlayabilirsiniz. Yeni sayfa eklemek için sol tarafta yer alan menünün altındaki Yeni Sayfa butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Konu hakkında merak ettiğiniz, aklınıza takılan veya benim gözden kaçırdığım bir şey olması durumunda aşağıda bulunan yorum bölümünden benimle lütfen paylaşınız.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı 2019 yılında yazılmıştır. Yazıda bahsedilen bir çok bilgi değişmiş olabilir, işlem yaparken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir ve tüm sorumluluk size aittir.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Ankara Web Tasarım Ajansı: Profesyonel Çözümler ve Yaratıcı Tasarımlar

Ankara Web Tasarım Ajansı İnternet, günümüzde işletmelerin online varlık kazanması...

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama en basit tanımıyla ürün veya hizmetlerinizin dijital...

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı

Ankara Dijital Pazarlama Ajansı denildiğinde vazgeçilmeziniz haline gelecek Ansiklopedi...

SEO Nedir?

Seo Nedir? Bu sorunun cevabını herkes bildiğini düşünür "Arama Motoru Optimizasyonu" peki aslında gerçekten SEO nedir? SEO teknikleri olarak internette bulduğunuz makaleler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bu yazımda bu soruların gerçek cevaplarını veriyorum.

Google Merchant Center

Google Merchant Center, alışveriş reklamlarında ürünlerinizin listelenmesi için Google tarafından oluşturulmuş bir servistir.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz